4 bucati de fileuri de ton sau de peste-spada (175 gr)
3 linguri de Pernod
2 linguri de ulei de masline
zeama si coaja rasa de la o lamaie
o lingura de cimbru proaspat
2 lingurite de seminte de fenicul
4 rosii din conserva scurse si tocate
o lingurita de pasta de ardei
frunze de salata
o ceapa tocata
2 rosii taiate felii
2 linguri de frunze de busuioc tocate
un ardei iute rosu
3 linguri de ulei de masline
2 lingurite de otet balsamic
o lingurita de zahar cu granulatie fina
piper negru macinat
sare
Fileurile de ton sau de peste-spada se sterg cu un servet, se presara cu sare si piper si se pun pe o farfurie. Vinul se amesteca cu uleiul de masline, cu zeama si coaja de lamaie, cu cimbrul, cu semintele de fenicul si cu pasta de ardei. Marinata se toarna peste fileurile de ton si se pun la frigider sa se marineze timp de 1-2 ore, intorcandu-le din cand in cand. Intre timp, se amesteca intr-un castronel ceapa tocata, 2 rosii taiate felii, 2 linguri cu frunze de busuioc tocate, un ardei iute rosu, 3 linguri cu ulei de masline, 2 lingurite de otet balsamic, o lingurita de zahar cu granulatie fina, sare si piper dupa gust. Dupa ce se amesteca bine se acopera vasul si se lasa deoparte o jumatate de ora. Se unge cu putin ulei o tigaie antiaderenta si se prajeste pestele timp de 3-4 minute pe fiecare parte. La final se toarna marinata ramasa intr-o cratita mica si se pune la fiert, lasand-o sa clocoteasca un minut. Fileurile se srvesc fierbinti impreuna cu marinata, salsa rece si cateva frunze de salata verde.
Reteta culinara: din categoria peste si fructe de mare