250 gr. de tagliatelle
200 gr. creveti, curatati si decojiti
1 dovlecel mare, taiat cubulete
2 - 3 catei de usturoi, tocati marunt
2 linguri de ulei de masline
sucul de la jumatate de lamaie
1 lingura de unt
sare si piper
frunze proaspete de busuioc sau patrunjel pentru garnisire
branza parmezan rasa (optional)
Intr-o oala se pune apa la fiert, se adauga sarea si dupa ce incepe sa fiarba apa se pun tagliatellele conform instructiunilor de pe ambalaj, dupa ce sunt fierte se pun la scurs. Separat intr-o tigaie mare, se incinge uleiul de masline la foc mediu, se adauga cubuletele de dovlecel si se soteaza timp de aproximativ 3 - 4 minute pana devin moi si incep sa se rumeneasca. Odata rumenite se condimenteaza cu sare si piper dupa gust si se pun intr-un alt vas la odihnit. Intr-o tigaie cu ulei incins se adauga crevetii si usturoiul tocat sotandu-se timp de 2 - 3 minute sau pana ce crevetii isi schimba culoarea devenind roz, moment in care se adauga sucul de lamaie si untul amestecandu-se pe foc inca 1 - 2 minute. La final se adauga dovleceii alaturi de creveti si se amesteca bine pentru a omogeniza toate ingredientele. Tagliatelle cu creveti si dovlecei se servesc imediat, garnisite cu frunze proaspete de busuioc sau patrunjel, iar deasupra se poate presara branza parmezan rasa.
Reteta culinara: din categoria bucataria internationala