15 oua
450 gr. zahar
250 gr. zahar granulat
350 gr. faina
700 ml. apa
500 ml. lapte
600 gr. frisca
60 gr cacao pudra
1 plic zahar vanilat
1 baton de vanilie
3 foi de gelatina
50 ml. esenta de rom
100 gr. ciocolata neagra
100 gr. unt
200 gr. stafide
50 ml. vin dulce
100 gr. nuca macinata
150 gr. nuci prajite
coaja de portocala confiata
1 praf sare
Pentru prajitura Somloi se fac trei pandispane, unul cu vanilie, unul cu cacao si unul cu nuci. Pentru pandispanul cu vanilie se folosesc 3 oua, 100 grame de zahar, 100 grame de faina, 3 linguri de apa si un 1 plic zahar vanilat. Pentru pandispanul cu cacao se folosesc 3 oua, 100 grame de zahar, 100 grame de faina, 3 linguri de apa si 10 de grame de cacao pudra. Pentru pandispanul cu nuci se folosesc 3 oua, 100 grame de zahar, 100 grame de faina, 3 linguri de apa si 10 de grame de nuca macinata. La realizarea propriu-zisa a pandispanelor se bat galbenusurile cu jumatate din cantitatea de zahar si apa, separat se bat albusurile cu zaharul ramas, apoi se amesteca cele doua compozitii bine si la final se adauga faina si restul ingredientelor folosite la tipul de pandispan facut. Se intinde compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se coace la 160° aproximativ 25 de minute. Se pregatesc in acest fel toate cele trei tipuri de pandispan si se lasa la racit.
Pentru crema de vanilie se folosesc: 500 mililitri de lapte, 6 galbenusuri, 100 grame de zahar, 50 grame de faina, 3 foi de gelatina, un praf de sare, un baton de vanilie si 300 grame de frisca. Pentru realizare cremei de vanilie se pune laptele la incalzit si se amesteca cu galbenusurile de ou, cu zaharul, cu batonul de vanilie si cu faina, amestecandu-se pe aragaz pana se ingroasa. Separat se inmoaie foile de gelatina in apa si se adauga dupa ce intreaga compozitie s-a racit. Intre timp se bate frisca in spuma, si se amesteca cu compozitia rezultata.
La realizarea siropului sunt necesare 50 de grame de zahar, 250 mililitri de apa, 50 mililitri de rom, 50 mililitri de vin dulce si stafidele. Se pune la fiert zaharul si apa, apoi se adauga esenta de rom, vinul si stafidele care trebuie inmuiate bine in sirop dupa care se lasa sa se raceasca.
Cele trei felii de pandispan se aseaza intr-o tava in ordinea dorita de fiecare, dupa asezarea primei foi de pandispan, se toarna sirop pana este bine insiropata si deasupra se pune jumatate din crema de vanilie, peste care se presara jumatate din stafide, precum si nuca prajita care in prealabil a fost maruntita si putina coaja de portocala confiata. Urmeaza urmatoarea foaie de pandispan la care se procedeaza la fel, iar peste cea de-a treia nu se pune nimic si se lasa la frigider pana a doua zi dimineata.
A doua zi se prepara sosul de ciocolata din: 250 grame zahar granulat, 50 grame cacao pudra, 100 grame ciocolata neagra, 100 grame unt si 200 mililitri de apa. Se fierbe zaharul cu apa si cacao pudra, apoi se topeste in el ciocolata si untul. Separat se bate frisca pana de intareste. Dupa ce s-a odihnit, se feliaza prajitura si se toarna deasupra sosul de ciocolata, se orneaza cu frisca si se presarara restul de nuci.
Reteta culinara: din categoria dulciuri si desert