8 sepii de circa 350 gr.
5 linguri de ulei de masline
50 gr. pancetta taiata cubulete
o ceapa tocata
3 catei de usturoi tocati marunt
o lingura de cimbru tocat
o rosie din conserva scursa si tocata marunt
75 gr. de pesmet
2 linguri de busuioc proaspat tocat fin
zeama de la o jumatate de lamaie
2 rosii curatate de pielita si tocate marunt
pasta de ardei iute
o lingurita de oregano
un ardei gras rosu mare
frunze de salata
piper negru macinat
sare
Cuptorul trebuie pornit cu 15 minute inainte de a coace. Se curata bine sepiile, se clatesc si se sterg cu o bucata de prosop de hartie, dupa care se taie tentaculele si se tocaca marunt. Intr-o tigaie mare antiaderenta se pun doua linguri de ulei si se prajesc cubuletele de pancetta timp de 5 minute, dupa care se scot pe o farfurie si se pun in tigaie tentaculele tocate, ceapa, doi catei de usturoi, cimbrul, rosia tocata si se lasa 5 minute la foc mic, pana se inmoaie. Se ia tigaia de pe foc, se pun cuburile de pancetta, pesmetul, busuiocul, zeama de lamaie, sarea si piperul dupa gust. Sepiile se vor umple cu aceasta compozitie, se prind marginile cu scobitori, astfel incat sa nu se desfaca. Odata pregatite sepiile se aseaza intr-o cratita incapatoare, turnandu-se peste ele 2 linguri de ulei si 2 linguri de apa si se dau la cuptor 20 de minute. In acelasi timp se incinge restul de ulei si se caleste 3 minute usturoiul ramas, dupa care se adauga rosiile, oregano si pasta de ardei iute, amestecandu-se bine si lasandu-le sa fiarba impreuna la foc mic timp de 10-15 minute inainte de a adauga ardeiul gras curatat de pielita si tocat marunt. Se mai lasa inca 5 minute pe foc, apoi se pune toata compozitia in vasul robotului de bucatarie si se mixeaza pana la obtinerea unui sos fin, omogen. La final se adauga sare si piper dupa gust si se toarna sosul peste sepiile umplute si se serveste cu salata verde.
Reteta culinara: din categoria peste si fructe de mare