2 kg. peste
1 morcov
1 radacina patrunjel
1 telina mica
o varza mica
2 buc ardei gras (galben si rosu)
3 rosii decojite
1 ceapa
1 legatura marar
1 legatura leustean
1 cana orez
ulei
sare
piper
carnea de peste dezosata (500 - 800 gr.)
2 felii de paine muiate în lapte si stoarse
3 oua
1 ceapa taiata marunt
1 legatura marar
smantana
Se curata zarzavatul, se taie marunt si se pune la fiert in apa cu sare, la foc mic. Se dezoseaza pestele. Separat, capetele si oasele ramase se pun la fiert in 2 litri apa cu sare. Dupa ce a fiert cateva minute, se strecoara totul peste zarzavat, lasand sa se imbine gusturile la foc mic. Carnea de peste se trece prin masina de tocat cu gauri foarte mici de 2 ori, se adauga painea inmuiata in lapte si stoarsa, ouale batute, ceapa data pe razatoarea mica, mararul tocat, sare si piper dupa gust. Se amesteca totul foarte bine. Se ia din compozitie cu lingura formandu-se perisoarele, se tavalesc prin faina alba, se dau la fiert in ciorba de peste dupa ce am adaugat cescuta cu orez. Cand se ridica la suprafata, perisoarele sunt fierte. Se potriveste dupa gust, se acreste cu otet balsamic sau lamaie si se adauga leusteanul.
Reteta culinara: din categoria supe, borsuri sau ciorbe