5 kg. de varza
3 kg. de gogosari
500 gr. de morcov
500 gr. de
500 ml de otet
2 litri de apa
25 gr. de sare
50 gr. de zahar
20 boabe piper
3 foi de dafin
2 radacini de hrean
2 crengute de cimbru
2 crengute de marar
Se aleg gogosarii ca sa nu fie stricati sau mucegaiti in interior, se indeparteaza cotorul si semintele se spala si se lasa la scurs. Pana ce se scurg gogosarii se curata varza si se taie fideluta, se curata morcovii, telina si se dau pe razatoarea mare. Dupa ce au fost tocate legumele se pun intr-un vas in care se pune si sarea si se amesteca bine. Odata omogenizata bine compozitia se umple gogosarii cat mai indesat si se aseaza in borcane, pe fundul carora se pun crengutele de marar, cimbru si foile de dafin. In borcane gogosarii se aseaza intercalat cu bucati de hrean si tulpini verzi de telina. Odata umplute borcanele se pune intr-o oala pe foc apa cu sare, zaharul si cand a inceput sa clocoteasca se adauga otetul lasandu-se sa mai dea cateva clocote, dupa care se ia jos si se toarna in borcane peste gogosari asa fierbinte.
Reteta culinara: din categoria muraturi