5 kg. de gogosari rosii
300 ml. otet de mere de 9 grade
800 grame zahar
50 grame sare grunjoasa
o legatura frunze de telina
3 bucati de hrean
5 catei de usturoi
5 frunze de dafin
boabe de piper
boabe de mustar
sare
Pentru inceput se spala bine gogosarii si se lasa la scurs, dupa care se curata de cotor, de seminte si se taie in sase sau in opt. Separat intr-un vas se fierbe otetul de mere amestecat cu zaharul si sarea pana ce se obtine o solutie omogena. Odata fiert amestecul se toarna peste gogosari si se acopera lasandu-se asa pana a doua zi, insa mai trebuie amestecat din cand in cand pentru ca lichidul sa patrunda peste tot. A doua zi se separa gogosarii de zeama si se aseaza in borcane curate si uscate. Printre feliile de gogosari se aseaza bucati de hrean, usturoi, foi de dafin si frunze de telina. La final se strecoara zeama, se mai adauga cateva boabe de piper si mustar si se toarna peste gogosari pana ce acestia sunt acoperiti de lichid, dupa care se pun capacele si se aseaza la loc racoros.
Reteta culinara: din categoria muraturi