450 gr. ficat de vitel
o ceapa taiata rondele
2 frunze de dafin
patrunjel verde
frunze de salvie
2 ardei iuti rosii
o lingura de gem de coacaze rosii
4 linguri de ulei de masline
4 linguri de otet de vin rosu
3 linguri de faina
2 catei de usturoi zdrobiti
un ardei gras rosu
un ardei gras galben
o conserva mica de rosii in suc propriu
150 ml. supa limpede de pui
frunze de salvie pentru ornat
sote de cartofi pentru garnitura
piper negru macinat
sare
Ficatul trebuie taiat in felii subtiri, dupa care se aseaza pe o farfurie si se presara deasupra ceapa, frunzele de dafin, patrunjelul, salvia si ardeii iuti, zdrobiti. Gemul incalzit usor se amesteca cu o lingura de ulei si cu patru linguri de otet, dupa ce este amestecat se toarna peste ficatul ce trebuie acoperit si lasat sa se marineze cel putin o jumatate de ora. Se intoarce ficatul din cand in cand, astfel incat sa se patrunda bine de aroma. Dupa o jumatate de ora se scoate ficatul din marinata, se strecura marinata si pune deoparte pentru a fi folosita mai tarziu. Se amesteca faina cu sare si piper dupa gust, apoi se dau feliile de ficat prin faina, se incinge bine uleiul ramas si se caleste timp de 5 minute usturoiul si ardeii grasi taiati fasii. Odata calite legumele trebuie pus ficatul la prajit cateva minute, avand grija ca feliile de ficat sa fie intoarse pe ambele parti. Odata prajit ficatul se pune din nou usturoiul si ardeii in tigaie, marinata strecurata, rosiile scurse si taiate bucati si supa de pui. Dupa ce incepe sa clocoteasca, trebuie scazuta flacara si se lasa sa fiarba in clocote mici inca 3-4 minute. La sfarsit se potriveste gustul cu sare si piper, poate fi decorat cu frunze de salvie si se serveste cu soteul de cartofi.
Reteta culinara: din categoria organe