11 linguri de ulei de masline
4 catei de usturoi
450 gr. ciuperci
o lingura de patrunjel verde tocat
o lingura de busuioc verde tocat
o lingura de oregano
zeama de la o lamaie
un pliculet de drojdie uscata
250 ml. apa calda
400 gr. faina
piper negru macinat
sare
Cuptorul trebuie pornit cu 15 minute inainte de a coace. Se dizolva drojdia in putina apa calda si se lasa asa 10 minute, dupa care se amesteca cu faina cernuta, cu uleiul de masline si cu putina sare. Aluatul rezultat trebuie framantat pe o suprafata presarata cu faina pana se obtine un aluat fin, elastic care trebuie acoperit cu o folie de nailon si se lasa la caldura sa creasca timp de un sfert de ora. Dupa ce a crescut se intinde aluatul in foaie si se taie in baghete lungi ce se acopera si se mai lasa la crescut inca 10 minute dupa care se ung cu ulei de masline, se presara cu sare si se coc 10 minute in cuptorul preincalzit. Usturoiul se caleste timp de 3-4 minute in 3 linguri de ulei, amestecandu-se tot timpul, la foc foarte mic. Ciupercile se taie in bucati doar daca sunt foarte mari dupa care se dau la tigaie unde se potriveste gustul cu sare si piper si se lasa pe foc timp de 6-8 minute, pana se inmoaie. In ultima etapa se amesteca cu verdeata, cu uleiul de masline ramas, cu zeama de lamaie si se toarna peste masline in timp ce se amesteca bine. La final se adauga sarea si piperul dupa gust si poate fi servit cu saratele calde.
Reteta culinara: din categoria legume si lacto-vegetariene