500 gr. piept de pui dezosat
6 linguri de unt
5 linguri de faina
un morcov
o ceapa
o jumatate de telina sau pastarnac
un pahar de lapte gras
o lingurita de sare
o jumatate de lingurita de boabe de piper negru
o jumatate de lingurita de nucsoara rasa
Se pun la fiert doi litri de apa in care se fierbe pieptul de pui la temperatura medie, luandu-se spuma de pe zeama ori de cate ori este nevoie. Dupa ce zeama nu mai produce spuma, se adauga legumele taiate cubulete si se mai lasa la fiert inca 25 de minute, dupa care se strecura zeama si se scot legumele si carnea. Intr-un vas separat se inmoaie untul, la temperatura joasa si se adauga faina amestecandu-se pana se formeaza un aluat omogen, peste care se adauga supa calduta, cate putin si se amesteca pana dispar cocoloasele si devine ca o crema fina si fluida. Din acel moment nu se mai adauga decat laptele, piperul si nucsoara, fierbandu-se in continuare compozitia usor. Odata racit pieptul se taie in cubulete si se pune in ciulama la fiert inainte cu 5-6 minute de a fi gata. Cat timp fierbe puiul se poate pune apa de mamaliguta la fiert impreuna cu sare si unt. Cand apa incepe sa clocoteasca, se adauga faina de malai si se amesteca viguros, scazant focul la minim. Dupa ce se opreste mestecarea se acopera oala cu capac. Ciulamaua se serveste impreuna cu mamaliguta calda.
Reteta culinara: din categoria carne de pasare