5 kg. pulpa de porc
1 kg. slanina
80 gr. sare
60 gr. piper
150 gr. usturoi
80 gr. boia dulce
10 metri de mate e porc
Se dau prin masina de tocat carne cele 5 kg. de pulpa impreuna cu 1 kg. de slanina, se curata usturoiul si se zdrobeste pana devine pasta, dupa care se adauga cele 80 de grame de sare, o lingura de apa rece si se amesteca bine pana se dizolva sarea. Peste carne se presara piperul, boia dulce si usturoiul frecat cu sare, dupa care se framanta bine intreaga compozitie pana devine omogena (15-20 de minute). Matele se spala bine si se tin in apa cu otet dupa care se spala din nou cu apa caduta ca sa se duca gustul de otet. Umplerea matelor se face cu ajutorul unui carnatar pe care dupa ce este tras matul se face un nod in capatul acestuia. Odata facut carnatii trebuie asezati la zvantat, insa mare atentie deoarece trebuie sa aiba aer intre ei, sa nu fie suprapusi sau ingramaditi. Odata zvantati bine dupa aproximativ 12 ore trebuie afumati cu fum rece, adica, este recomandat ca sursa de fum sa se afle la o distanta rezonabila fata de carnati si fumul sa fie obtinut din lemn fara rasini.
Reteta culinara: din categoria mezeluri de casa