2 oua
2 linguri de zahar
2 linguri de ulei
2 linguri de faina
1 lingura de cacao
1 lingurita rasa de praf de copt
100 gr. de unt sau margarina
2 linguri pline de crema de ciocolata (nutella, fineti)
esenta de rom
½ ciocolata 75% cacao
300 ml. frisca batuta
zeama de la o jumatate de lamaie
100 gr. zahar
2 lingurite de zeama de lamaie
2 linguri de frisca lichida nebatuta
Blatul se face ca la un pandispan, albusurile se bat spuma cu zaharul, apoi se adauga galbenusurile, uleiul, si la urma faina amestecata cu praful de copt si cacaoa. In urma amestecului va rezulta un amestec care se toarna cu usurinta in tava tapetata cu hartie de copt. Se baga in cuptorul preincalzit, 15-20 de minute la 180 de grade. Crema de ciocolata se prepara din untul pus pe foc impreuna cu ciocolata rupta bucatele, pentru a se topi mai usor, apoi se incorporeaza topitura in crema de ciocolata si se adauga esenta de rom. Se inteapa blatul si se toarna crema de ciocolata, dupa care se lasa la rece circa o jumatate de ora. Intre timp se face crema alba din frisca care se bate si selasa 15 minute la rece, dupa care se incorporeaza cate putina zeama de la o jumatate de lamaie, pana cand frisca devine cremoasa si moale, dar totusi ferma. Se intinde crema de frisca peste cea de ciocolata sis se lasa din nou la rece. Pentru sosul caramel se pune pe foc zaharul cu zeama de lamaie pana cand se topeste si se adauga frisca lichida, lasand amestecul sa fiarba cateva minute. Caramelul astfel obtinut se toarna peste prajitura, se decoreaza si se portioneaza dupa dorinta
Reteta culinara: din categoria dulciuri si desert